The Poseidon Story

En väsentlig del av svensk dykhistoria är Invar Elfström och Poseidon Industri AB. Det hela började i mitten av fyrtiotalet, då Invar som liten grabb var ute på sjön med sin far och fiskade. På den tiden kunde man se fiskar långt nere på djupet och detta var något som fascinerade honom . Han ville upptäcka mer av vad som fanns under vattenytan och köpte därför sina första simglasögon hos Ströms Herrekipering i Göteborg. Simglasögonen var inte täta utan man fick tömma dem med jämna mellanrum.

Ingvar var dock inte nöjd med detta utan ville gå ner djupare. Någon dykutrustning fanns inte att köpa, så han satte igång att konstruera och tillverka sin egen dykapparat. Han började att experimentera med hjälmar och masker med genomströmmande luft, och gick med dessa ner till 4-5 meters djup innan luften tog slut. Den första prototypen till en riktig regulator gjordes 1954 av en elkopplingsdosa i mässing och en svetsreducering, som kopplades ihop med två slangar, en för inandning och en för utandning.

Intresset växte och för att få dela med sig av sina upptäckter till andra intresserade bildade Invar dykargruppen Poseidon 1954. I gruppen lade man ihop pengar för att få råd att köpa in tuber för att kunna tillverka fler dubbelslangs regulatorer av typ Poseidon Senior. Invar tillverkade en första serie på 25 regulatorer hemma i sitt kök. Efterfrågan växte och det första företaget, Dyksport, bildades tillsammans med Arne Berggren. Efterhand började Invar utveckla sina regulatorer tillsammans med en ung grabb vid namn Rolf Tistrand. Man ville göra något som var enklare och lättare att andas med. Efter många tester och mycket experimenterande fick man fram den andra Poseidonregulatorn -kallad Poseidon junior. Denna regulator har tillfredsställt många dykare genom åren och konstruktionen finns faktiskt än idag, nu som Cyklon 5000.

Ett problem på 50-talet var tillgången på dykdräkter. Man dök antingen endast iförd badbyxor eller med långkalsonger och ylletröja. den första dräkten som kom för dykare var en tvådelad, oisolerad torrdräkt i gummi utan ventiler. Denna dräkt tillverkades i Sverige under namnet Naval. Problemet var isoleringen, man ändå och dräkten gav stora blåmärken av squeeze. Man började därför 1961 tillverka våtdräkter av ett tjockt gummimaterial från ett amerikanskt företag som heter Rubatex. det blev nu betydligt behagligare att dyka och man kunde vara nere längre tid utan att frysa. samtidigt hade utvecklingen av torrdräkt tagit ett stort steg framåt, där dräkten blivit försedd med ventiler för inblåsning och tömning av luft. På så sätt kunde man få bort squeezen och lättare reglera reglera avvägningen. Problemet var fortfarande att hålla värmen, man tyckte inte att den oisolerade dräkten fungerade som den skulle.

Poseidon fick 1963 en förfrågan från försvaret om en dräkt som kunde användas längre tider under vattnet. Man skickade över en förfrågan till Rubatex om materialet man använde till våtdräkten var vatten och gastätt. Rubatex påstod att det var det inte. Man nöjde sig inte med detta svar utan började pröva materialet själva. Efter en del forskning och experimenterande med olika hopsättningsmetoder, kom man fram till att en torrdräkt som uppfyllde försvarets specifikationer, skulle kunna tillverkas av gummimaterialet från Rubatex. Nu återstod bara ett problem, tätningen vid huvudet. Man provade många idéer, bland annat en mässingsram som klämdes runt ansiktet. Till slut kom man fram till den kombination av hals, handled och ansiktstätning som finns på dräkterna idag. Den första isolerade torrdräkten var därmed klar och man bestämde sig för att kalla den Unisuit. Värmeisoleringen testades ute på isarna i Göteborgs skärgård, där man hoppade i isrännorna som fartygen drog upp. Den tidens Danmarksresenärer fick sig säkert ett oförglömligt minne när de fick se underligt klädda människor simma omkring bland isflaken.

Försvaret ansåg att man uppfyllde de krav man satt upp och den första dräkten levererades 1969. I samband med att dräkten blev klar började man också exportera till andra länder. Unisuit återföljdes sedan av Jetsuit, Unisuit Exclusive och venus. Nu var tillverkningen och försäljningen av dykutrustning i full gång. Allt tillverkades under namnet Poseidon och såldes och marknadsfördes av Aqua Sport. Ingvar och Rolf ansvarade för tillverkningen och försäljningen sköttes av en tredje kompanjon, Dennis Öserlund. Dennis och Ingvar träffades på Elba 1956 där Dennis arbetade som dykinstruktör på en skola som hette Barracuda- Han var också ägare till ett dykföretag med namnet Aqua Sport. Man började diskutera ett samarbete och 1958 slog Dyksport och Aqua Sport samman. Utvecklingsarbetet fortsatte och man konstruerade fler detaljer för att få ett komplett dyksystem.

Man började också att samarbeta med utländska tillverkare för att kunna köpa hem utrustning som man inte tillverkade själv. Under en rundresa i Europa i början av 60 -talet, där bostaden var en husvagn, inledde man samarbete med Cressi-Sub, Mares och Tecnisub. Man lärde bland annat mr. Cressi att dyka med torrdräkt och man hjälpte till med testdykning av den första Mares regulatorn. Företaget växte och fler medarbetare anställdes. Man utförde under denna tid även dykeriuppdrag och utbildning av sportdykare.

Uppföljaren till Cyklon kom 1981. Detta var en regulator med prestanda långt över den vanliga och den fick namnet Maximum. Tyvärr hade den en del barnsjukdomar och därför tog man 1985 fram en helt ny regulator i samma skal som Maximum och kallade denna Jetstream. Detta är fortfarande en av de bästa regulatorer som går att få idag.

Efter att ha tillverkat sina första regulatorer i köket, flyttade Ingvar över verksamheten till ett inhyrt garage. Den första egna riktiga butiken låg på Övre Husargatan i Göteborg, men man flyttade ganska omgående till större lokaler vid Odinsplatsen, utanför Göteborgs Postens lokaler. I samarbete med världsmästarskapen i fotboll 1958, invigdes arenan nya Ullevi och man flyttade butiken dit. Verksamheten utökades också med butiker under namnet Aqua Sport i Stockholm och Malmö. Butiken i Malmö blev dock nedlagd bara efter ett par år.

Dennis och Ingvar bestämde sig 1982 för att gå skilda vägar. Butiken i Stockholm hade dock redan 1978 sålts till Thommie Hjälmner, som senare blev VD för Poseidon Industri AB.

Med ökad försäljning och med tillverkning och kontor på två olika platser i Göteborg, blev situationen snart ohållbar. Invars stora dröm förverkligades 1984 då man byggde en egen fabrik, skräddarsydd för att tillverka dykutrustning. I fabriken finns utvecklingsavdelning, där nya produkter tas fram och en avdelning för tillverkning och montering av regulatorer och dykdräkter. Till sin hjälp för utveckling har man en 10 meter djup dyktank och en tre meter djup bassäng. Man har även en tryckkammare, där man med hjälp av en konstgjord lunga kan simulera verklig dykning under olika förhållanden och djup.

Poseidon har idag blivit ett världsmärke tack vare all kraft och energi som lagts ner under åren på nytänkande och utveckling av kvalitetsprodukter. Vem hade i mitten av 50-talet kunnat tro att Invars intresse för vad som fanns under vattenytan kunde skapa allt detta.

Ingvar Elfström avled hösten 1998 vid 70 års ålder. Hans livsverk blev att göra den spännande världen under vattenytan möjlig att upptäcka.